ŽIVETI SA MELANOMOM – edukativna radionica

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma

Vas poziva na edukativnu radionicu i druženje

„ŽIVETI SA MELANOMOM“

U četvrtak 31. marta 2016. godine, sa početkom u 18 časova u hotelu Le Petit Pjaf, Skadarska 34

Primarni cilj radionice je podizanje svesti o malignom melanomu kao najzloćudnijem tumoru ljudske populacije, koji vrlo često ostaje neprepoznat i neadekvatno lečen. Radionica će ponuditi odgovore o epidemiologiji, blagovremenom prepoznavanju simptoma, dijagnostičkom i terapijskom pristupu, a bićete u prilici da čujete i iskustva pacijenata koji se od malignog melanoma leče u inostranstvu.

Govoriće neki od naših najpoznatijih dermatologa i onkologa sa velikim iskustvom u lečenju melanoma, kao i predstavnici udruženja pacijenata:

  • Prof Lidija Kandolf Sekulović, Klinika za dermatovenerologiju, VMA
  • Savo Pilipović, Udruženje pacijenata obolelih od melanoma, predsednik
  • Stefan Kostić, Udruženje pacijenata obolelih od melanoma

Melanom je maligni tumor pigmentnih ćelija kože. Može se javiti na svakom delu tela i smatra se najzloćudnijim karcinomom kod ljudske populacije. Melanome nije lako prepoznati na prvi pogled jer često izgledaju slično kao mladeži. Međutim, simptomi kao što su svrab i krvavljenje su glavni znak malignog melanoma.

Melanomi se razlikuju po veličini, obliku i boji (obično su pigmentovani) i sklonosti invaziji i metastaziranju. Za razliku od drugih oblika raka kože, melanom se lako i brzo širi u udaljene delove tela, gde nastavlja da raste razarajući tkiva.

Broj obolelih od melanoma je u stalnom porastu i to je jedan od tumora sa najvećom ekspanzijom. U poslednjih 30 godina učestalost na nivou svetske populacije ima dramatičan porast od 4-5% godišnje, što znači da se broj obolelih od melanoma udvostručava svakih 10-15 godina.

U Srbiji se godišnje dijagnostikuje 500 novoobolelih od malignog melanoma, više od 50% pacijenata je mlađe od 60 godina, a 7% je u starosnoj dobi 18-40 godina. Kod žena, u periodu od 25-29 godina, melanom je bolest sa najvećom smrtnošću od svih karcinoma, a u periodu od 30-34 godine, melanom je na drugom mestu.

2 opinions on “ŽIVETI SA MELANOMOM – edukativna radionica”

  1. Izuzetno treba ceniti i postovati rad i sve aktivnosti Udruzenja i svih osoba,organizacija i ustanova koje u okviru svojih obrazovanja, mogucnosti i domena pruzaju pomoc i podrsku. Zovem se Matovic Dragana. Mesto boravka i rodjenja Beograd. Zelela bih da postanem clan i aktivni ucesnik vaseg Udruzenja.
    Pozdrav,
    Dragana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Obavezno