Inovativni lekovi konačno u Srbiji!

Dragi prijatelji, danas je (23. novembra) počelo potpisivanje ugovora sa farmaceutskim kompanijama na osnovu kojih će pacijentima obolelih od melanoma biti dostupne inovativne terapije i to vemurafenib (zelboraf) za pacijente koji su braf pozitivni i pembrolizumab (keytruda) za braf negativne. Terapije bi trebalo da počnu da se primenjuju od početka naredne godine. Ko će odobravati primenu tih terapija, u kojim gradovima i bolnicama će pacijenti primati terapije i ko će kontrolisati pacijente, s obzirom da se ne radi o andolu, to ćemo tek da vidimo. Poznajući zemlju u kojoj živimo, očekujemo puno problema u početku primene terapije, ali danas ćemo to staviti u zagradu. Danas je veliki dan za Udruženje pacijenata obolelih od melanoma. Biću sasvim iskren, kada smo onomad osnivali udruženje, nismo verovali da ćemo dočekati ovaj dan, bar ne tako brzo. Više smo to učinili da bi se, koliko toliko, odužili doktorki Lidiji Kandolf Sekulović za sve što je činila za nas. I još nešto, doprinos našeg udruženja ostvarenju ovog cilja otprilike je kao i doprinos De Golovog pokreta otpora oslobađanju Franuske 1944. godine, takoreći nikakav. Pa ipak, kao što su francuski ilegalci bili ponosni na svoj doprinos (i svoje žrtve), tako smo i mi. Jedna Gordana iz Zrenjanina je, mnogo pre nas, osnovala udruženje i verovala da i mi u Srbiji imamo pravo na lečenje. Na žalost, nije dočekala da doživi današnji dan, što ne znači da mi treba da je zaboravimo. Kao što ne treba da zaboravimo ni Karinu, Duška, Darka, Stefanovog tatu, Sonju i mnoge druge drage ljude koji su nas prerano napustili.

U Zemunu, novembra 2016. Godine                                                  Savo Pilipović

8 opinions on “Inovativni lekovi konačno u Srbiji!”

 1. Postovani,
  Jedan sam od pacijenata obolelih od MALIGNOG MELANOMA dorsi dex,(nodularni tip) metastatikum – III/IV stepen..
  Zivim u Lebanu.
  Bolest sam otkrio slucajno 14. juna 2016. sto je istoga dana potvrdjeno od strane Konzilijuma Kilinickog centra u NIsu. Radjena je 26. juna biopsija (Uzorkovanje) I na Klinici za patologiju postavljena dijagnoza kako je navedeno. pH nalaz pozitivan.
  Na klinici za plasticnu hirurgiju 19. avgusta uradjen je radikalni operativni zahvat i melanom je uklonjen. Na Ph nalaz cekalo se do pocetka oktobra kad su se u desnoj axili pojavili prvi cvorovi, vidljivi i na EHO snimku.
  Pocetkom oktobra odstranjene su zahvacene limfne zlezde I masna tkiva iz desne pazusne jamice.
  Polovinom decembra pojavile su se nove uvecane zlezde koje su EHO snimanjem okarakterisane kao akutne i subakutne. Hirurg je nalozio primenu antibiotika (penicilina). Ispijanje jedne bocice tableta nije pokazalo nikakve znakove poboljsanja. Kako ovaj proces cekanja i “nagadjanja” moze sigurno potrajati, poceo sam koristiti i neke alternaativne pripravke. Ne primecujem neko poboljsanje stanja. Slucajno sam procitao Vas tekst u nekom casopisu i poceo da tragam s namerom da “dodjem” do Vas.
  S obzirom da ste i sami preziveli ovakvu dramu nadam se da mi mozete u necemu pomoci da vidim sta je najhitnije, kako i kuda dalje
  Bez Vase pomoci I saveta verujem da necu jos dugo. Bicu zahvalan za svaku Vasu informaciju, savet i pomoc.
  O svemu posedujem odgovarajucu medicinsku dokumentaciju.
  Zeleo bih da se sa Vama cujem i telefonom, ako to Vama ne predstavlja bilo kakav problem..
  U ocekivanju odgovora srdacno Vas pozdravjam
  Slobodan Stanojevic
  Ul Cerska, br.7
  16230 LEBANE
  Tel 064 37 37 315; 016 843 435

 2. Pozdrav za sava pilipovica i stefana kostica
  Uz njihovo posredovanje konacno sam stigao do ordinacije prof. dr Lidije Kandolf Sekulovic. Uz najvecu, zurbu zbog drugih obaveza, primila me je, uz pomoc svojih saradnica, i pregledala.
  Za dalji tok lecenja od MM-nodularni tip, uradicu dopunske operativne zahvate i analize, do zakazanog kontrolnog pregleda.
  Ovim zelim da se zahvalim prof. dr Kandolf, Stefanu Kosticu, izvrsnom diretoru UPOOM-A i Savu Pilipovicu, predsedniku Udruzenja .
  Spreman sam da se ukljucim i aktivnije u rad Udruzemja u granicama svojih mogucnosti.

 3. Oboleo sam i operisan od malignog melanoma jos 2001 god sa svojih 24 god. 2012 je bila metastaza i operisan sam i od tada do danas koristim lek vemurafenib (zelboraf) u tabletama i od tada svi mi nalazi dobri. Svi koji imaju slicne probleme neka mi se jave na mejl dejanvuksanovickrag@gmail.com. Pozdrav!

 4. Postovani gospodine Pilipovicu sve pohvale za Vase angazovanje u udruzenju obolelih od melanoma.Zelim ovom prilikom da se posebno zahvalim prof.dr.Lidiji Kandolf Sekulovic za sve sto je uradila na mom lecenju .Pre 10 godina oboleo sam od melanoma.Imao sam metastatske promene ; potkozne- veci broj, nekoliko na plucima i jednu na mozgu. Posle 6 operativnih zahvata i 23 hemioterapije vec 5 godina zivim normalno.Pre par godina saznao sam da sam i Braff V600 pozitivan.Zahvalnost dugujem i lekarima i medicinskom osoblju kozne klinike VMA , kao i dr.Micovicu neurohirurgu sa neurohirurgije KC Srbije.Imam 68 godina i penzioner sam.Hadzic Safet, Sjenica

  1. Dragi Safete, hvala Vam na javljanju i hvala na lepim rečima. Ja se već šestu godinu lečim od melanoma i za sada sam, hvala Bogu, dobro. Voleo bih da se upoznamo, pa ako budete dolazili u Beograd, javite se. Ja živim u Zemunu. Moj telefon je 0641280853. Savo Pilipović

 5. Postovani,
  Mojoj sestri je u januaru 2018.otktiven Melanoma metastaticum in lymphonodi u pazusnoj zlezdi.Godinu dana je imala zlezde u obe pazusne jame , koje su bile reaktivne,nisu se smanjivale a ni povecavale.U institutu za onkologiju u Bgd.uradjena biopsija limfnog cvora u januaru 2018.i dosao nalaz.Sada trazimo primarni i nema ga nigde koza cista oci takodje treba jos da uradimo kolonoskopiju i gastroskopiju.Na Skeneru uradjene 4 regije/vrat,grudni kos, somak i karlica /nema nista ,nema ni jednu uvecanu limfnu zlezdu.Na konzilijum u Inst.za onkologiju Bgd.bili smo vec 3 puta i samo dodaju jos dijagnostike.Ne znam sta ce biti dalje.Volela bih da stupim u kontakt sa Vama,zivim u Zemunu.Biljana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Obavezno